Καλέστε μας:

2467080955
6980119678

Καρδιακή ανεπάρκεια

Ως καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται η δυσκολία της καρδιάς να αντλήσει την ποσότητα αίματος που απαιτείται αλλά και με την πίεση που είναι αναγκαία, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να στέλνει λιγότερο οξυγονωμένο αίμα στους ιστούς και τα όργανα, ενώ η ίδια, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί, να κουράζεται και να υφίσταται φθορά.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και παράγοντες, οι οποίοι συνήθως επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς. Τότε εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

  • δύσπνοια,
  • κούραση,
  • πρηξίματα (οιδήματα),
  • μειωμένη αντοχή στην άσκηση και γενικότερα

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Τέτοιες είναι:

Η καρδιακή ανεπάρκεια, αναλόγως και της αιτίας που την προκαλεί, είναι μία σοβαρή πάθηση που μπορεί να καταστεί και θανατηφόρος. Έχει επιπτώσεις σε όλο τον οργανισμό και προκαλεί επιβάρυνση της νεφρικής και της ηπατικής λειτουργίας

Ασθενείς με τα προαναφερθέντα συμπτώματα πρέπει να επισκέπτονται χωρίς καθυστέρηση τον Καρδιολόγο για διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακή ανεπάρκειαΔιάγνωση και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Η διάγνωση εκτός από την κλινική εξέταση στο Ιατρείο και τη λήψη ιστορικού, περιλαμβάνει και πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς. Αναλόγως των ευρημάτων που θα προκύψουν από το triplex καρδιάς και τις υπόλοιπες εξετάσεις, θα ζητηθεί περαιτέρω διερεύνηση (διοισοφάγιος υπέρηχος, αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία κ.α), ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς τα αίτια που προκαλούν την καρδιακή ανεπάρκεια και ο βαθμός κινδύνου για τον ασθενή.

Θεραπεία:

  • Αναλόγως πάντα της αιτίας που προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια, ο Καρδιολόγος θα χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή.
  • Εάν ο ασθενής πρέπει να προστατευτεί από επικίνδυνες για τη ζωή του αρρυθμίες, μπορεί να πρέπει να υποβληθεί σε τοποθέτηση βηματοδότη ή απινιδωτή ή αμφικοιλιακού απινιδωτή.
  • Εάν η ανεπάρκεια οφείλεται σε στεφανιαία νόσο, θα υποβληθεί σε αγγειοπλαστική ή και σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.
  • Εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή και η αρρυθμία επιμένει, διερευνάται εάν ενδείκνυται να υποβληθεί σε κάποια ελάχιστα επεμβατική διαδερμική τεχνική.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χρήζουν συστηματικής παρακολούθησης από τον Καρδιολόγο, με εξετάσεις και συνεχή προσαρμογή της φαρμακευτικής τους αγωγής.

ΧΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΗΣ, Ειδικός Καρδιολόγος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής με Μεταπτυχιακό ειδίκευσης στην Επεμβατική Καρδιολογία, Επιστημονικός συνεργάτης Ιατρείου Μυοκαρδιοπαθειών Π.Ν ΑΧΕΠΑ

«Με γνώσεις για ό,τι πιο σύγχρονο εφαρμόζεται στην Καρδιολογία διεθνώς, με την Καρδιά μου να χτυπάει στο νομό Καστοριάς»

ΧΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΗΣ
Πρότυπο Καρδιολογικό Ιατρείο