Καλέστε μας:

2467080955
6980119678

Δυναμική Υπερηχογραφική Μελέτη (Stress Echo)

Η Δυναμική Υπερηχογραφική Μελέτη (Stress Echo) είναι μια απεικονιστική εξέταση που συνδυάζει τον υπέρηχο με σωματική άσκηση (ή φαρμακευτική πρόκληση) για να αξιολογήσει τη λειτουργία της καρδιάς ενώ αντιμετωπίζει φόρτο προσπάθειας. Συνιστάται σε άτομα:

  • με πόνο στο στήθος ή ασταθή στηθάγχη.
  • με ιστορικό καρδιοαγγειακής νόσου που θέλουν να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.
  • με θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κοπώσεως (αλλά αβέβαιο ή μη ξεκάθαρο).
  • Αξιολόγηση πριν από καρδιοχειρουργικες επεμβάσεις
  • Παρακολούθηση της θεραπείας μετά από αγγειοπλαστική ή βαλβιδοπλαστική.

Η Δυναμική Υπερηχογραφική Μελέτη είναι μία γρήγορη εξέταση και χωρίς ακτινοβολία, μπορεί να επαναληφθεί χωρίς σημαντικούς κινδύνους, πράγμα που την καθιστά ιδανική για την παρακολούθηση ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα. Η μέθοδος παρέχει άμεση εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας υπό φόρτο και της ικανότητας της καρδιάς να αντλεί αίμα κατά την άσκηση, γεγονός που βοηθά στην ακριβέστερη διάγνωση καρδιολογικών προβλημάτων.

Η μελέτη χρησιμοποιείται κυρίως για να ανιχνεύσει τη στεφανιαία νόσο (αθηροσκλήρωση ή στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες), καθώς και άλλες καρδιολογικές παθήσεις όπως:

Διαταραχές στη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων, σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας ή μυοκαρδιοπάθειας, εκτίμηση της καρδιοανατομίας και της καρδιακής λειτουργίας, ώστε να εντοπιστούν περιοχές με μειωμένη ικανότητα αντλήσεως αίματος. Τέλος, για να γίνει προγνωστική εκτίμηση των καρδιολογικών κινδύνων, ενώ βοηθά στη λήψη απόφασης σχετικά με τη θεραπεία, όπως η ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές διαδικασίες (π.χ., αγγειοπλαστική ή στεντ), ή χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ., bypass).

Πως γίνεται η εξέταση

Η εξέταση περιλαμβάνει την παρακολούθηση της καρδιάς με υπερηχογράφημα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή κατά την εφαρμογή φαρμακευτικής ουσίας (που προκαλεί καρδιακή επιβάρυνση). Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Ο ασθενής υποβάλλεται σε αρχικό υπερηχογράφημα (ηρεμία), ώστε να εκτιμηθούν οι βασικές καρδιολογικές παράμετροι της καρδιάς (όπως η λειτουργία των κοιλιών, η λειτουργία των βαλβίδων και η καρδιοαγγειακή ανατομία).
  2. Ακολουθεί η σωματική άσκηση: Συνήθως γίνεται σε διάδρομο ή ποδήλατο, με στόχο την πρόκληση αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Η άσκηση συνεχίζεται μέχρι ο ασθενής να φτάσει σε ένα ασφαλές επίπεδο κόπωσης ή να παρουσιαστούν συμπτώματα που απαιτούν διακοπή.
  3. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να εκτελέσει φυσική άσκηση (λόγω περιορισμών ή άλλων παραμέτρων), χρησιμοποιούνται φάρμακα (όπως η dobutamine ή η adensosine) για να προκαλέσουν αύξηση της καρδιακής συχνότητας και του καρδιακού φορτίου.
  4. Μετά την άσκηση, ακολουθεί δεύτερο υπερηχογράφημα για να καταγραφούν οι αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία κατά την άσκηση και να διαπιστωθεί αν υπάρχει ισχαιμία (μείωση της αιμάτωσης του καρδιομυϊκού ιστού) ή άλλες ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς.

ΧΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΗΣ, Ειδικός Καρδιολόγος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής με Μεταπτυχιακό ειδίκευσης στην Επεμβατική Καρδιολογία, Επιστημονικός συνεργάτης Ιατρείου Μυοκαρδιοπαθειών Π.Ν ΑΧΕΠΑ

«Με γνώσεις για ό,τι πιο σύγχρονο εφαρμόζεται στην Καρδιολογία διεθνώς, με την Καρδιά μου να χτυπάει στο νομό Καστοριάς»

ΧΑΣΙΟΣ ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΗΣ
Πρότυπο Καρδιολογικό Ιατρείο